Instagram Casus Bir Yazılım Olabilir Mi?

admin

Updated on:

Instagram Casus Bir Yazılım Olabilir Mi?

t

INSTAGRAM

Facebook tarafından geliştirilen Instagram, kullanıcıların herhangi bir mikro blog platformunda olduğu gibi bir beslemeye resim ve video göndermesine olanak tanıyan ücretsiz bir akıllı telefon uygulaması olarak tasarlanmıştır. Gençler ve Y kuşağı arasında oldukça popülerdir. Aslında uzun süredir işletmelerde Instagram sahnesinde yer alıyor ve kendi Instagram profillerini oluşturuyor.

Casus Yazılım Seviyesi: SON DERECE YÜKSEK

Instagram, sizi EXIF verileriyle tanımladığı ve sağladığı hizmetle hiçbir ilgisi olmayan aşırı miktarda kişisel bilgiye doğrudan erişim talep ettiği için casus yazılımdır.

Fotoğraflarınızdaki EXIF Verilerinden GPS Konumlarınızı Kaydeder

Bir kullanıcı akıllı telefonda fotoğraf çektiğinde, GPS Koordinatları fotoğraflarda saklanır. Bu aslında birinin kolayca kapatabileceği bir ayardır. Ancak birçok kullanıcı telefonlarının bunu yaptığını bile bilmiyor. Instagram bundan yararlanıyor. Kullanıcının tüm fotoğraflarını tarayacak ve bu EXIF Verilerini arayacaktır. Bunu yaptığında, GPS Koordinatlarını bir veritabanına kaydeder. Bu veritabanı, kullanıcının tam olarak nerede olduğunu ve hangi resimleri çektiğini gösterir. Bunu kapatmanın tek yolu, kameranızdaki EXIF etiketlerini kapatmaktır (EXIF verilerinden kaynaklanan çok sayıda gizlilik sorunu nedeniyle bunu kapatmanız gerekir).

Çok Fazla İzin İstiyor ve Kullanıcıyı İzinleri Reddettiği İçin Cezalandırıyor

Instagram, izinler konusunda oldukça talepkar. Uygulamayı yedek Android Telefonumda test ettiğimde şunlara erişmek istedi:

  • Telefon sahibinin tam adı,
  • Rehber,
  • Takvim,
  • SMS Mesajları gönderin ve alın (Ekstra ücrete tabi olabilir),
  • Telefondaki tüm dosyalar ve MicroSD karttaki dosyalar,
  • Kamera,
  • Mikrofon,
  • Cihaz bilgilerini tanımlama: IEMI numarası, operatör, SIM durumu, telefon numarası,
  • Telefonun vibratör motoruna erişim.

Uygulamaya erişimin reddedilmesi: telefon sahiplerinin tam adı, telefonda kayıtlı kişiler, telefon takvimi, SMS mesajları gönderme ve alma izni ve cihaz bilgilerini tanımlama, neden erişmek istediklerine dair bazı bahaneler içeren can sıkıcı uyarılara neden oldu.

Bununla birlikte, şunlara erişimini reddederseniz: Telefondaki ve MicroSD kartındaki, telefon kamerasındaki, telefon mikrofonu ve telefon vibratör motorundaki tüm dosyalar,  uygulamadaki çeşitli özellikleri devre dışı bırakarak kullanıcıyı cezalandırır.

Instagram, Hizmetlerinde Gönderdiğiniz Her İçeriğin Sahibi

Birçok kullanıcı Instagram’a fotoğraf yüklediklerinde, tüm haklarını koruduklarını veya kamuya açık hale geldiğini düşünüyor. Bu gerçeklerden çok uzak. Instagram’a bir fotoğraf yüklediğinizde Instagram, çalışmanızın tüm haklarını elde etmiş olur ve istedikleri her şeyi yapabilirler. Çoğu kullanıcı hizmet şartlarını okumaktan rahatsız olmadıkları için bundan habersizdirler ve Instagram’a yükledikleri çalışmayı diğer platformlarda sıklıkla kullanırlar; bunu yapmak uluslararası telif hakkı kanunu anlaşmalarına aykırıdır. Temel olarak kullanıcı, Instagram’a diğer platformlarda gönderdiği kendi çalışmalarını kullandığı için telif hakkı yasalarını çiğniyor.

Kaydolmak İçin Bir Telefon Numarası veya E-posta Adresi Sağlamanız Gerekir

Uygulamaya kaydolmak için bir telefon numarası veya e-posta adresi sağlamalısınız. Yukarıdakilerden hiçbirini sağlamazsanız bir hesap oluşturmanıza izin verilmeyecektir. Bu açıkça Instagram’ın sizi benzersiz bir şekilde tanımlamak için bir yöntemidir.

Instagram’a bir cep telefonu numarası verdiyseniz ve uygulamayı kaldırdıysanız, “Instagram’da nelerin yeni olduğunu görmek” için sürekli uyarılar alacaksınız. Neyse ki bu uyarılar yaklaşık bir ay sonra ortadan kalkacak ve sadece numarayı bloke ederek engellenebilir.

Uygulamada Yaptıklarınızı Diğer Kullanıcılara Yayınlar

Instagram, uygulamada yaptığınız şeyleri size uygulamada mesaj atan herkese yayınlayan yeni bir casus yazılım özelliğine sahiptir. Ancak daha da ileri giderek, uygulamada hangi yorumları okuduğunuzu ve hangi fotoğrafları beğendiğinizi de yayınladığı bildiriliyor. Instagram gibi mikroblog platformlarında, kullanıcıların çoğu eylemlerinin özel olmasını sever. Birçok kullanıcı bu özellikten şikayetçi oldu ve özelliğin burada kalacağını belirttiler. Bu özelliği devre dışı bırakmanın da bir yolu yoktur.

Sohbetlerinize Casusluk Yapabilir

Eylül 2017’de kullanıcılar, Instagram akışlarında görünen ve hakkında başka biriyle konuştukları ve bir kez bile çevrimiçi olarak bakmadıkları reklamları bildirmeye başladı. Instagram’ın süper çerezler kullandığı biliniyor (bir ağdaki farklı bilgisayarlara atlayabilen ve silinmeyi önlemek için belirli teknikleri kullanan çerezler), bu bir sonraki seviyedir. Bir kişi, bir yürüyüşte rastgele bir projektörden bahsettiği bir test yaptı. Bu yürüyüşten önce projektörlere hiç ilgi göstermediler. Sonra Instagram’a yaklaşık 15 saat verdiler ve kişi ertesi sabah beslemesini kontrol ettiğinde, bir projektör için bir reklam vardı. Ne yazık ki bu, Instagram’ın gerçekten dinlediğinin çok büyük bir kanıtı. Elbette, çeşitli haber kaynakları tarafından sorgulandığında Instagram, gerçekten de kullanıcıların mikrofonlarını dinlediklerine dair çok güçlü kanıtlar olmasına rağmen bunu asla yapmadıklarını söyledi.

Kaynaklar;

https://archive.is/pHY8J
https://archive.fo/9nxU8
https://archive.fo/bvtic
https://archive.is/Utdc2

Yorum yapın