Opera Casus Bir Yazılım Olabilir Mi?
Opera
Blink motoru kullanılarak Opera Software tarafından yapılmış bir web tarayıcısı. Fare hareketleri, yerleşik bir reklam engelleyici ve VPN gibi bazı ilginç özelliklere sahiptir. En popüler altıncı tarayıcıdır.
Casus Yazılım Seviyesi: ÇOK YÜKSEK
Opera, ilk çalıştırıldığında 55 adet istenmeyen istek yapar. Varsayılan olarak tüm göz atma geçmişinizi gözetir. Reklamcılar ve izleyicilerle yakın çalışır. Dünyanın en büyük gizlilik ihlalcilerinden biri olan Facebook ile entegredir. Varsayılan arama motoru olarak Google’ı kullanır. Kodlarını paylaşmaz.
Coğrafi konum
Opera’nın gönderdiği ilk talebi, lokasyonunuzu yani bulunduğunuz konumu keşfetmek üzerine olacaktır:
Ülkenizi ve kesin zamanını içeren coğrafi konum isteğidir .
Ana sayfa isteği
Opera’yı ilk kez çalıştırıyorsanız, bu isteği yapar:
Sizi ana sayfalarına yönlendirir. Sonrasında bu ana sayfa, Google Analytics, Facebook (giriş yaptıysanız, artık kim olduğunuzu biliyorlar) ve hatta Yandex dahil olmak üzere bir dizi başka istekte bulunacaktır. Yandex isteği benzersiz bir tanımlama bilgisi ayarlayacaktır .
Cxense analizi
Daha sonra cxense.com‘a birkaç istekte bulunacaktır. Cxense nedir?
“Biz Cxense’iz. Dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce önde gelen yayıncı ve pazarlamacıya ham verilerini en değerli kaynaklarına dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz. 1: 1 analiz ve iletişim öncülüğüne dayanarak oluşturulmuştur; hem bireysel müşterileriniz hakkında daha önce görülmemiş bir içgörü kazanmanıza hem de bu içgörüyü tüm pazarlama ve satış kanallarınızda gerçek zamanlı olarak uygulamaya koymanıza olanak tanır.”
Görünüşe göre bu istek benzersiz bir kimlik içeriyor.
Arama motorları
Opera ayrıca silemeyeceğiniz arama motorlarının listesini de indirecek ve sadece yenilerini ekleyecektir (en azından GUI’den). Görünüşe göre arama motorlarını silmenin bazı karmaşık yöntemleri var. Fakat bunları onaylamadım.
Elbette varsayılan arama motoru gizlilik karşıtı Google’dır .
OCSP sorgulama
Opera, SSL sertifikalarının süresinin dolup dolmadığını kontrol etmek için OCSP sunucularını (ocsp.comodoca.com) sorgulayacaktır.
Kötü amaçlı yazılım / Kimlik avı koruması
Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, Opera şöyle bir istekte bulunacaktır:
kötü niyetli olup olmadığını kontrol etmek için. Yani tam anlamıyla tüm tarama geçmişinizi gözetlemektir. Neyse ki bu kapatılabilir.
Diğer istekler
Diğer istekler arasında Google Tag Manager’a, ülkenize özgü google reklamları, Yandex’e daha fazla istek (bunlar ekran boyutunuz, kodlamanız ve ziyaret ettiğiniz sayfayı içerir), daha fazla coğrafi konum vb. Muhtemelen hepsini tek tek analiz etmeye kalksam bir kitap yazmam gerekebilir.
Facebook entegrasyonu
Opera’nın kenar çubuğunda bir Facebook sohbet düğmesi var ve Facebook, oradaki en büyük gizlilik karşıtı kuruluşlardan biri.
Opera’nın “Ortakları”
Opera’nın bir “ortaklar” listesi vardır. Bunlar varsayılan olarak Hızlı Arama’da bulunan web siteleridir. Oradan birine tıklarsanız, Opera’nın Hızlı Arama’dan ziyaret ettiğinizi bilecekler. Bu istekler ayrıca benzersiz kullanıcı kimlikleri içerir . Opera’yı kapatıp tekrar çalıştırırsanız ne olur? Hızlı Arama’daki web siteleri, ülkenizdekilerle değişecek! Ve nereden geldiğinizi bilmeleriyle ilgili aynı kural geçerlidir.
Opera kodlarını paylaşmayı reddediyor
Ve bu şekilde kalacak. SSS bölümünden bir mesaj. Bu nedenle Opera’nın içerisinde başka casus yazılımları da gizlenmiş olabilir.